Naslovna  >  Mali salon, Rijeka  >  Završne akcije Spajalice: Nika Rukavina i Tihi sugovornici
 
Naslovna  >  Mali salon,...  >  Završne akci...

Završne akcije Spajalice: Nika Rukavina i Tihi sugovornici

31.10.2016.
12:00
 Mali salon, Rijeka

SPAJALICA - SERIJA UMJETNIČKIH INTERVENCIJA U JAVNOM PROSTORU 2016.

Pozivamo vas na završne akcije u okviru ovogodišnje Spajalice - serije umjetničkih intervencija u javnom prostoru, koje će se održati u ponedjeljak, 31. listopada 2016.


◊ ◊ ◊ U 12 sati na Korzu, ispred Malog salona umjetnica Nika Rukavina održat će performans pod nazivom 'Vi ste sljedeći na redu'.
Dođite pogledati performans Nike Rukavine, koji će vas i ovaj put zasigurno potaknuti na promišljanje, a usput pokupite svoj besplatni primjerak brošure ovogodišnje Spajalice.

◊ ◊ ◊ Od 16 do 20 sati održat će se radionica istraživanja grada, užeg centra i lokacije Rikard Bencic pod nazivom 'Rijeka: Tihi sugovornici'. Radionicu će voditi Anamarija Batista i Brandon Labelle. Okupljanje sudionika očekuje se kod Rezidencije Kamov, ulica Janeza Trdine 9 u 16 sati.

Više o radionici: http://mmsu.hr/Default.aspx?art=1050&sec=2


◊ ◊ ◊ OPIS PROGRAMA SPAJALICE 2016.:

U ovogodišnjoj Spajalici, tematski se nadovezujući na svoje prethodnice, fokus stavljamo na reaktiviranje javnog i urbanog prostora, s naglaskom na revitalizaciju urbanih prostora na izdisaju. Te nezgrapne spojeve prošlosti pronađene s one strane ideje o glatkom ... povijesnom progresu, povezujemo s post-industrijskim stanjima Rijeke, teksturama njezine post-tranzicijske realnosti, ali i šire socio-ekonomske nelagode.

Ove godine pomičemo se u ljetno-jesenske mjesece i protežemood šireg susjedstva Muzeja sve do Rječine i njezinih nevidljivih zona. Uvertirom u programsku liniju Slatko i Slano, prostorno i tematski markiramo tri okosnice koncepta Rijeka 2020: voda, rad i migracije.

Na repertoaru su performansi Selma Selman i Nike Rukavine, murali Sebas Velasco Navarroa i Lonac-a, te intervencije Isaac Cordala i Pejaca. Intervencije i murale uvodimo potiho, bez prethodne najave, zadržavajući osnovnu ideju neposredne komunikacije s prostorom i slučajnim prolaznicima. Koncertom Pehlin Kingsa i video radom Ane Pečar spajamo se s jednodnevnim događanjem Odsjeka za kulturalne studije, Bakanalije – baka nije odavde, a uz kulinarske poslastice manjinskih zajednica pomičemo se bliže programskoj liniji Kuhinja – Centar za kreativne migracije.

Diskretnim uzurpiranjima javne domene umjetnici ovogodišnje Spajalice svojim radovima preuzimaju njezina pravila kako bi ih obrnuli, uhvatili našu pozornost, promijenili nam svakodnevne putanje i izbacili nas iz uhodanih trasa. Poetičnim politikama otpora ukazuju na simptomatične točke društvenog regresa što su u paradoksalnoj poveznici uzrokovane kontuiniranim stremljenjem prema neodrživom progresu. Prostorno i tematski opipavaju margine grada, a među pukotinama i rascjepima ispod zaglađenih površina, listaju po zalihama biografskih sjećanja, hvatajući prekinute poglede i loopove posrtanja o viškove stvarnosti. Ovogodišnja je mapa Spajalice sačinjena od inteligentnih obrata logike javnih prostora, koji originalnim i učinkovitim konceptima, dodiruju osjetljive socio-ekonomske, političke i ekološke probleme.

Organizator: MMSU Rijeka
  Prikaži više Prikaži manje

17 dolazaka
Podijeli događaj:    
Mjesto održavanja:

Slični događaji

© 2017 CDK d.o.o.