Naslovna  >  Velika dvorana &TD-a, Savska 25, Zagreb  >  ROOM 100: BLINK - premijera! (i repriza)
 
Naslovna  >  Velika dvora...  >  ROOM 100: BL...

ROOM 100: BLINK - premijera! (i repriza)

18.11.2016.
18:00
-
19.11.2016.
13:00

ROOM 100 poziva Vas na premijeru predstave BLINK na Festivalu novog cirkusa 18.11.2016. u 18:00 u Velikoj dvorani &TD-a!
Dan nakon, 19.11.2016., izvodimo reprizu u 13:00!

„BLINK“ splitskog izvedbenog kolektiva ROOM 100 treći je projekt u seriji cirkuskih produkcija koje se tematski bave shizofrenijom. Jedna od najfascinantnijih i najmisterioznijih duševnih bolesti pokazala se plodnom temom za rad umjetnika jer svojim brojnim manifestacijama i nerazjašnjenim patogenezama otvara vrata u mrak nesvjesnoga kroz koja svatko želi zaviriti, ali se i boji onoga što bi ondje mogao pronaći. Naslov predstave referira se na redateljeva oboljelog brata čije oči – ne trepću.

Shizofreničar, zatočen negdje između svog unutarnjeg svijeta i vanjskog koji doživljava sve više prijetećim, utapa se u halucinacijama, paranoičnim mislima i proždirućim deluzijama. Kroz svoju povijest shizofrenija je bila „liječena“ dugotrajnim zatvaranjem oboljelih u institucije, invazivnim zahvatima poput lobotomije ili preventivnim zahvatima poput sterilizacije, no iako je medicina u mnogočemu napredovala, zazor prema ludilu još uvijek je prisutan u nominalno liberalnoj i prosvijećenoj javnosti.

Antonia Kuzmanić i Jakov ... Labrović temu shizofrenije istražuju od 2008. godine s višestrukim ciljem produbljivanja vlastitog razumijevanja ove bolesti, koja ih se i privatno dotiče, iznalaženja načina na koje se s njome čovjek može nositi kada se javi u njegovu obiteljskom krugu te u konačnici informiranja i senzibiliziranja javnosti o njezinim različitim dimenzijama. U svom se radu koriste cirkuskim vještinama poput kontorcionizma, dislokacija, handstand akrobatike, no također dodajući nekonvencionalnu kombinaciju japanskog buto plesa i breakdancea. Elaborirane kinetičke skulpture tvore sinergiju s elektroničkom glazbom izvedenom uživo od strane Davora Gazde i intervencijama sa posebno izrađenim scenskim rekvizitima.
Glazba za predstavu u određenoj se mjeri inspirira takozvanom "west coast" scenom, koja se razvijala u SAD-u tijekom šezdesetih i sedamdesetih godina dvadesetog stoljeća, uz elemente zvučnih pejzaža i ambijentalne glazbe. Nepredvidljivost i poliritmija odražavaju estetiku predstave i naglašavaju ono slučajno i nestabilno u svakodnevnici osoba koje boluju od shizofrenije.
Glazba, koja je u potpunosti improvizirana, izvodi se pomoću dva modularna sintetizatora na kojima se izmjenjuju aleatorični i svirani dijelovi.

ROOM 100 ovim projektom nastavlja rad započet na predstavama „F 20.0.“ (premijerno izvedenoj na Festivalu novog cirkusa 2008. godine) te „C8H11NO2“ (laureat projekta Jeunes Talents Cirque Europe 2010., dok je solo „split“ finalist natjecanja za nagrade u suvremenoj umjetnosti Arte Laguna Prize 2013. i Aesthetica Art Prize 2014.), premijerno izvedenoj na Akademiji Fratellini u Parizu 2011. godine. Predstava „BLINK“ nastala je u koprodukciji s Festivalom novog cirkusa.

Dobna preporuka: 16 +
Jezik: hrvatski, s engleskim titlom
Trajanje: 60 min.
Cijena ulaznice: 40 kn
Prodaja ulaznica:
blagajna Teatra &TD ili bankovnom uplatom (http://www.cirkus.hr/ulaznice-2/)

Režija: Jakov Labrović
Koncept i izvedba: Antonia Kuzmanić, Jakov Labrović
Glazba i zvuk: Davor Gazde
Video: Jakov Labrović
Dizajn svjetla i scene, kostimografija: Jakov Labrović
Tehničar: Goran Akrap
Scenski asistenti: Vladimir Erceg, Ivan Borna Jukić

Produkcija: Pozitivna sila – ROOM 100
Koprodukcija: Festival novog cirkusa
Rezidencijalna podrška: Mediteranski plesni centar – Svetvinčenat, HALA 100 - Split
Financijska podrška: Ministarstvo kulture RH, Grad Split

http://www.cirkus.hr/blink/
  Prikaži više Prikaži manje

31 dolazaka
Podijeli događaj:    
Mjesto održavanja:

Slični događaji

© 2017 CDK d.o.o.