Naslovna  >  Četvrtkom oko svijeta  >  Putopisna tribina: "Jurica Galić Juka: Ekspedicija Rapa Nui"
 
Naslovna  >  Četvrtkom ok...  >  Putopisna tr...

Putopisna tribina: "Jurica Galić Juka: Ekspedicija Rapa Nui"

05.04.2018.
18:00
 Četvrtkom oko svijeta

Juka je splitski putopisac poznat po vrhunskim fotografijama. Krajem prošle godine se zaputio u Južnu Ameriku na 63.150 km dugačku avanturu, od boemske četvrti La Boca u Buenos Airesu do grada Santiago de Chile, odakle leti za Uskršnji otok poznat po svojim tajanstvenim Moai kipovima. Slijedi najsurovija pustinja Atacama, vožnja “Cestom smrti” u La Pazu, posjet ostacima Inka – Tiwanaku, Puma Punku (Bolivija), Machu Picchu i Sacsayhuaman (Peru), te planina Apu Vinicunca poznata po duginom spektru boja. Potom posjećuje krajnji jug Čilea, poznat i kao “kraj svijeta”, gdje je svaki drugi stanovnik Hrvat. Odatle odlazi na zadnju dionicu putovanja u nacionalni park Torres del Paine u Patagoniji. Juka je suradnik časopisa Meridijan, bloger i kolumnist “Dalmacija Danas”, te scenarist i voditelj serije “Nomad” koja otkriva kulturnu baštinu, zaboravljene priče i mitove nepoznatih kutaka Hrvatske.

Jurica Galić Juka nakon putovanja u Meksiko 2016. radi istraživanja naslijeđa Maja i Asteka, krajem 2017. nastavlja turneju po Južnoj Americi. Ovaj put je prešao put 50% dulji od ekvatora, posjetivši Peru, Boliviju, Čile i Argentinu, uključujući Uskršnji otok (Rapa Nui) koji je od Hrvatske najudaljenija ... destinacija na planetu. „Za mene je to bilo čarobno putovanje s kojega sam se vratio sretan, ispunjen i zadovoljan, ali moram priznati da mi je godilo vratiti se na dalmatinsku spizu. Što se tiče hrane koju sam tamo jeo, ostat će mi u sjećanju specijalitet s Rapa Nuija 'Pau pau'. To je peka na rapanuiski način“. Iz ove je avanture proizašla izložba fotografija i niz tribina po Hrvatskoj, a slijedi i dokumentarac i putopis.

Juka je osnivač udruge The Mladichi koja promovira avanturizam, putovanja, ekologiju, fotografiju, a k tomu i tretira društvene fenomene.
U jednom trenutku se odlučio na životni zaokret, na leđa stavio ruksak, uz bok fotoaparat i vlastitim sredstvima krenuo u daleki svijet. Zahvaljujući tom njegovom zaokretu saznali smo štošta o zakutcima svijeta, počevši od zabiti Balkana, preko cijele Europe, sjevera Afrike, Bliskog istoka, Indokine i drugih dijelova Azije, Meksika, do Južne Amerike. Juka je tako postao naš 'National Geographic' iz susjedstva koji širom svijeta neumorno snima prekrasne fotografije.
„Prve doticaje s putovanjima, fotografijom i pisanjem imao sam vezano uz navijački svijet. Počeo sam nositi mali foto aparat sa sobom na utakmice i to su bila moja prva putovanja. Na navijačkim forumima sam bivao sve aktivniji, a tada sam shvatio da imam svoju publiku i da imam dara za pisanje. Odlaskom s navijačke scene oko 2007. nastavio sam putovati. Putovao sam s curom, s kuferom, dok nisam pronašao svoj put i ideju zbog čega putujem. Tada su počela putovanja s 'velikim P'. Spojio sam tri svoje strasti: putovanje, fotografiju i pisanje. To je sveti trokut mojih interesa. Iz mojih putovanja proizlaze putopisi, fotogalerije, u novije vrijeme i dokumentarci. Na temelju toga organiziram izložbe, putopisne tribine i slično. Volim obilaziti zemlje u porazi za pričama koje me inspiriraju. Istina, danas je cijela kugla zemaljska stoput ispričana priča, no uvijek nađem načina neku lokaciju i ljude predstaviti na svoj način. Doživljaj je uvijek drugačiji. Ponašam se kao da sam prvi čovjek koji je došao na neku lokaciju.“

Na tribini će biti prikazana i najava dokumentarca 'Nomad' u kojem je Juka kao autor naglasak stavio na povijest, geografiju, biologiju i ekologiju. „Ono što ćete vidjeti u Nomadu potaknut će vas na razmišljanje o tome koliko u našoj zemlji imamo ljepota koje nepravedno zanemarujemo.“
  Prikaži više Prikaži manje

4 dolazaka
Podijeli događaj:    
Mjesto održavanja:

Slični događaji

© 2017 CDK d.o.o.