Naslovna  >  Slavonski Brod  >  Prosvjed 1.5. - Vrijeme je za NAŠ oporavak
 
Naslovna  >  Slavonski Br...  >  Prosvjed 1.5...

Prosvjed 1.5. - Vrijeme je za NAŠ oporavak

01.05.2017.
08:00
 Slavonski Brod

Hrvatsko gospodarstvo se sada oporavilo, BDP bilježi najveći rast u zadnjih devet godina, ali radnici godinama nisu vidjeli veće plaće. Tako je realni pad plaće u RH u 2014. u odnosu na 2008. za SSS radnike -13,3%, a za VSS i viši -16,8%., a najveći pad plaće je u građevinarstvu, od čak – 25,4% (za VSS radnike).
Predugo su lideri i poslodavci radnike okretali jedne protiv drugih u utrci plaća prema dolje i poručivali radnicima da su neradnici i „uhljebi“.
Radnici zaslužuju svoj pravedni udio u ostvarenom profitu – vrijeme je za NAŠ oporavak! Tražimo veće plaće i kvalitetna radna mjesta!

Ovogodišnje prosvjedno obilježavanje Međunarodnog praznika rada pod geslom „Vrijeme je za NAŠ oporavak! – Hrvatska treba veće plaće i kvalitetna radna mjesta“, Savez samostalnih sindikata Hrvatske i Matica hrvatskih sindikata organiziraju u Slavonskom Brodu.

Slavonija je, uz Dalmaciju i Liku, regija s najizraženijim problemima nezaposlenosti, niske stope aktivnosti, posebno mladih, te iseljavanja.

Slavonija se ubrzano prazni i umire, mladi odlaze s plodnih ravnica trbuhom za kruhom; Hrvatska je postala bogata zemlja siromašnih ljudi, a sigurnim korakom grabi prema zemlji bez najboljih svojih ljudi!

Tražimo ... politike koje će Hrvatsku učiniti poželjnim mjestom za rad i život. Hrvatska se ne voli populističkim pričama o zajedništvu i domoljublju; domoljublje su prave prilike za dostojanstven rad i dostojanstven život.

Iz toga razloga glavna poruka prvomajskog prosvjeda jest „Vrijeme je za NAŠ oporavak! – Hrvatska treba veće plaće i kvalitetna radna mjesta“.

RADNICI PRIVATNOG I JAVNOG SEKTORA ZAHTIJEVAJU:

• Promicanje i jačanje socijalnog dijaloga i posebno kolektivnog pregovaranja i sklapanja kolektivnih ugovora na svim razinama, u privatnom i u javnom sektoru;
• Povećanje plaća, kroz kolektivne ugovore kao glavni alat osiguranja dostojanstvenih plaća i uvjeta rada;
• Povećanje minimalne plaće na 50% prosječne mjesečne bruto plaće i redefiniranje pojma minimalne plaće bez zakonski utvrđenih dodataka;
• Otvaranje kvalitetnih radnih mjesta; prestanak stimuliranja prekarnih, nestandardnih oblika rada;
• Poticanje proizvodnje i izvoza, investicija, uključujući socijalne investicije;
. Kvalitetnu stambenu politiku te cjenovno i teritorijalno dostupne društvene servise i efikasno povezivanje nacionalnih i lokalnih politika.

SSSH, MHS i NHS kreću s nizom inicijativa i aktivnosti na nacionalnoj, regionalnoj i lokalnoj razini kako bi ostvarili veće plaće i bolja radna mjesta za hrvatske radnike!
Prosvjed u Slavonskom Brodu centralna je ali ne i jedina aktivnost pritiska.

Dio prosvjednika će vlakom solidarnosti iz Zagreba krenuti uz stajanje u Kutini prema Slavonskom Brodu, uz poruku kako su „Radnici – motor razvoja Hrvatske“, a nažalost „Hrvatska – vlak bez voznog reda“; glavnina prosvjednika u Brod dolazi iz svih slavonskih županija. Pridružite nam se, vrijeme je da radnici dobio pravedni udio profita koji stvaraju!

Radnici privatnog i javnog sektora poručuju: VRIJEME JE ZA NAŠ OPORAVAK - Hrvatska treba veće plaće i kvalitetna radna mjesta!

#VećePlaće #NAŠoporavak #OurPayRise
  Prikaži više Prikaži manje

153 dolazaka
Podijeli događaj:    
Mjesto održavanja:

Slični događaji

© 2017 CDK d.o.o.