Naslovna  >  Hrvatsko nar...  >  Praizvedba:...

Praizvedba: Ljudi od voska

30.12.2016.
19:30
 Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu Croatian National Theatre in Zagreb

U prvome dijelu ovoga dramskog triptiha, pod naslovom Obožavateljica, Viktor, dramski pisac i scenarist, nekadašnji rock gitarist i pop-rock zvijezda bivše države, živi sa svojom ženom Anom. No, njihovu svakodnevicu iznenada posve poremeti posjet Viktorove obožavateljice iz njegovih rockerskih dana, koja sa sobom donese nevjerojatne vijesti. Događaji se odvijaju velikom brzinom vodeći prema neočekivanu vrhuncu, kada se otkriju tajne iz nekih bivših života, ostavljajući posljedice na svakome od sudionika događaja. U drugome dijelu naslovljenom Prvi musliman u selu, Viktor se vraća u selo Ričice u Dalmatinskoj Zagori na odmor od nekoliko dana. No, umjesto mirnih večeri u rodnomu selu, dočekaju ga nevjerojatni događaji; sprovod mladića poginulog u automobilskoj nesreći, ugovoreno vjenčanje s lažnom udavačom iz inozemstva i susreti s mještanima koji imaju vrlo specifične poglede na život… Treći dio, pod naslovom Ispod perike, ponovno se događa u gradu, u Viktorovu stanu. On se sprema na predstavljanje knjige u Graz, no telefonski poziv prijateljice Jasne unosi nemir u njegov život i život njegove obitelji. Žena na samrti, traži od Viktora prilično veliku uslugu, a on se u prvi tren ne snalazi. ... Stvari se razvijaju gotovo kao u krimiću s prizvukom melodrame, da bi na kraju sve završilo potpuno neočekivanim finalom. Novi dramski tekst svestranoga umjetnika Mate Matišića neobičan je presjek današnjega hrvatskog društva, a u njemu se miješaju sadašnjost i prošlost, primitivizam, nostalgija, moralne dvojbe te svakodnevni život koji u nekim trenucima postaje savršeno ludim, kao da se odlijepio od zemlje. Matišić je pisac koji ne bježi od sadašnjosti, naprotiv, on je jedan od rijetkih hrvatskih autora koji sustavno, s dozom crnoga humora prokazuje i pokazuje sve naše mane, zablude, laži i iluzije, nesmiljeno ispitujući puls nacije koju neprestano bocka i provocira. Beskompromisan pisac čiji su dramski tekstovi izvođeni širom Europe, a filmovi snimljeni prema njegovim scenarijima nagrađivani na brojnim domaćim i stranim festivalima, u ovome tekstu ispituje onu tanku granicu između stvarnosti i mašte, snova i halucinacija, teksta i realnosti, nudeći mogućnost uvida u skrivene kutke naših sjećanja, kao i naših ludih snova.
Drami Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu pripala je čast prvoga izvođenjanove Matišićeve drame.

Mate Matišić, dramski pisac, scenarist, skladatelj i glazbenik, koji je diplomu stekao na Pravnom fakultetu u Zagrebu. Uz pisanje drama i scenarija, sklada kazališnu i filmsku glazbu te svira nekoliko instrumenata. Drame su mu izvođene u Hrvatskoj, Makedoniji, Sloveniji, Bugarskoj, Srbiji, Mađarskoj i Rusiji. Autor je brojnih filmskih scenarija među kojima se ističu Fine mrtve djevojke, Kad mrtvi zapjevaju, Svećenikova djeca. Profesor je pisanja scenarija na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu.

Jansuz Kica, redatelj, rođen u Wroclawu, dok je studij teatrologije završio u Krakovu te nastavio školovanje u Njemačkoj, gdje i započinje njegova profesionalna karijera. Režirao je brojne predstave u gotovo svim zagrebačkim kazalištima, redovito režira u Austriji, Njemačkoj i diljem Hrvatske. U Drami Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu na scenu je postavio velike ansambl predstave, Trilogiju o ljetovanju Goldonija i Bjesove Dostojevskoga.

Praizvedba
Redatelj: Janusz Kica
Scenograf: Numen
Kostimografkinja: Doris Kristić
Glazba: Tamara Obrovac
Oblikovatelj svjetla: Aleksandar Čavlek
Asistentica redatelja: Arija Rizvić
Asistent scenografa: Vanja Magić
Asistentica kostimografkinje: Mia Rejc Prajninger
  Prikaži više Prikaži manje

65 dolazaka
Podijeli događaj:    
Mjesto održavanja:

Slični događaji

© 2017 CDK d.o.o.