Naslovna  >  Arheološki muzej Zadar  >  Noć muzeja 2018
 
Naslovna  >  Arheološki m...  >  Noć muzeja 2...

Noć muzeja 2018

26.01.2018.
18:00
-
27.01.2018.
01:00

NOĆ MUZEJA 2018.
PER ASPERA AD ASTRA
Po trnju do zvijezda

Približava se trinaesta po redu manifestacija „Noć muzeja“ koja će se održati u petak 26. siječnja 2018., od 18.00 do 01. sat. Arheološki muzej Zadar i ove godine pripremio je bogat i zanimljiv program pod nazivom „Per aspera ad astra – Po trnju do zvijezda“.

18:00-01:00
Izložba
Franjo Nedved: život kroz arheološku fotografiju
Na ljeto 1970. god. u Arheološki muzej Zadar primljen je na mjesto fotografa Franjo Nedved. Narednih 38 godina dokumentirao je fotoaparatom sva zbivanja u koja je Muzej izravno i neizravno bio uključen. Izložba kroz 30 fotografija prikazuje presjek njegovoga rada. U dvije vitrine bit će izložen dio fotoopreme i ostalih predmeta kojima se koristio u obavljanju poslova. Izložbu prati dvojezični katalog Franjo Nedved: život kroz arheološku fotografiju. Tekstove u katalogu pisali su Radomir Jurić, Ante Žderić i Ivan Čondić.
Otvorenje izložbe i predstavljanje kataloga izložbe na programu je u 19:00 sati. Izložbu će otvoriti Radomir Jurić i don Ante Žderić.
Autor: Ivan Čondić

18:00-01:00
Edukativni pano
Mens sana in corpore sano
Zdrav duh u zdravom tijelu
Ususret ovogodišnjim XXIII. Zimskim olimpijskim ... igrama koje će se održati od 9. do 25. veljače 2018. u južnokorejskom gradu Pyeongchang-u, biti će predstavljena kratka povijest nastanka općenito olimpijskih igara. Nadalje, biti će predstavljeno bavljenje sportom u starom Rimu, kojim su to sportovima Rimljani održavali zdravo tijelo i zdrav duh.
Autor: Kornelija A. Giunio

18:00-23:00
Predstavljanje
Spectacvla gladiatoria
Ekspanzijom Rima na Italski poluotok i prožimanjem rimske kulture s kulturnim tekovinama drugih naroda Apeninskog poluotoka, gladijatorske se borbe od 264. pr. Kr. počinju prakticirati u rimskom svijetu. Isprva se borbe priređuju kao manifestacije posvećene preminulim članovima istaknutih obitelji na gradskom trgu, forumu. Širenjem rimske države Sredozemljem krajem 3. i u 2. st. pr. Kr. borbe dobivaju javni, politički karakter demonstrirajući moć i sposobnost vodećih krugova Rima. Rimljanima je odlazak u amfiteatar bio sastavni dio društvenog života, mjesto zabave i socijalne interakcije. U popodnevnim satima odvijao bi se vrhunac spektakla koji su činile borbe gladijatora. Do carskog razdoblja određeni se tipovi gladijatora standardiziraju i svrstavaju u dvije skupine, lako i teško naoružani gladijatori. Među najčešćim tipovima gladijatora ističu se teško naoružani murmillo i secutor te retarius, thraex i hoplomachus s lakim naoružanjem.
Organizatori: Arheološki muzej Zadar, Arheološki muzej Istre i Udruga Spectacvla gladiatoria iz Pule

18:00-01:00
Izbor iz fundusa AMZd
Gladijatori u Muzeju
Prve svjetiljke izmislili su Feničani i radile su na kruto gorivo (mast). Tijekom vremena mijenjale su oblik i vrstu goriva, te su u rimsko doba bile već definiranog oblika i punile su se uljem. Najčešće je ukrašen disk svjetiljke a jedna od kategorija prikaza jest i prikaz gladijatorske borbe. Uz svjetiljke u vitrini će biti izloženi i strigili koji su korišteni u vrijeme antike od strane sportaša i gladijatora. Sastojali su se od ručke zakrivljenog i konkavnog dijela za struganje, a izrađivani su najčešće od bronce. Ovi strugači su se koristili za skidanje ulja, prašine, znoja i ostalih nečistoća sa tijela nakon napornog dana u vježbalištu ili amfiteatru. Zajedno sa bočicom za ulje i spužvom činio je sastavni dio kompleta jednog sportaša ili gladijatora.
Autori: Dino Taras i Jakov Vučić

18:00-01:00
Izbor iz fundusa AMZd
Gladijatori u nekim djelima antičkih autora iz Zbirke starih i rijetkih knjiga Knjižnice AMZd
Život gladijatora i održavanje gladijatorskih igara opisano je u djelima pojedinih antičkih povjesničara. Neka od njih nalazimo i u fondu Knjižnice Arheološkoga muzeja Zadar i to: Plinius Secundus, Gaius. Historiae naturalis. Lib. 37; Appianus. De ciuilibus Romanorum bellis historiarum. Lib. 5; Cicero, Marcus Tullius. Opera : additis commentariis. T. 1; Tacitus, Publius Cornelius. Opera quae exstant omnia, ex recensione Ier. Iac. Oberlini. T. 2; Livius, Titus. Historiae Romanae. T. 1, 3, 4. Navedena djela tiskana su u periodu od 16. do prve polovine 19. stoljeća u europskim tiskarskim središtima toga vremena (Paris, Torino, Lyon, Padova). Ona su danas sastavni dio Zbirke starih i rijetkih knjiga te svjedoče o bogatstvu i vrijednosti knjižničnoga fonda Muzeja.
Autori: Marina Maruna, Antonia Bunja, Štefan Štivičić

18:00-24:00
Radionica
Kockica o ninskim gladijatorima
Priča o ninskim gladijatorima priča je o važnom otkriću. U podu rimske kuće u starom Ninu pronađeni su, izrađeni u tehnici mozaika, prikazi rimskih gladijatora u više varijanti. Pozivamo Vas da nam se pridružite u traženju odgovora na pitanja kako se radi mozaik, tko su gladijatori i što rade u Ninu. Umetnite svoju kockicu u dijelove slagalice, u tehnici kolaža ili quilling tehnici, i sudjelujte u nagradnoj igri!
Autori: Branka Miletić i Jelena Vekić Bašić
18:00-01:00

Prigodna prodaja publikacija i suvenira Arheološkoga muzeja Zadar

Nagradna igra u kojoj vas nagrađuju naši vjerni sponzori:
Boutique Hostel Forum, Caffe bar Forum, Vina Fiolić, HNK Zadar
  Prikaži više Prikaži manje

140 dolazaka
Podijeli događaj:    
Mjesto održavanja:

Slični događaji

© 2017 CDK d.o.o.