Naslovna  >  Drugi: Odsjek za muzikologiju  >  Lana Paćuka: Slučaj "kuferaške" kulture
 
Naslovna  >  Drugi: Odsje...  >  Lana Paćuka:...

Lana Paćuka: Slučaj "kuferaške" kulture

11.04.2017.
18:30
 Drugi: Odsjek za muzikologiju

Slučaj "kuferaške" kulture u Bosni i Hercegovini
s kraja 19. i početka 20. stoljeća

Okupacija Bosne i Hercegovine od strane Austro-Ugarske monarhije (1878–1918) predstavljala je jedno od najturbulentnijih razdoblja u njenoj političkoj, društvenoj i kulturnoj historiji. Bosna i Hercegovina postaje je epicentar implementacije novih društveno-kulturnih vrijednosti koje je Austro-Ugarska tokom 40 godina nastojala ugraditi u temelje bosanskohercegovačkog društva.
Iz različitih dijelova Monarhije doseljenici pristižu u vidu sposobne radne snage preuzimajući inicijativu na svim društvenim i kulturnim poljima. Pri tome dolazi i do opsežnog demografskog rasta, najuočljivijeg upravo u Sarajevu koje se iz orijentalne provincije počinje transformirati u grad koji počinje živjeti u skladu s mjerilima zapadnoevropske kulture. Nijemci, Česi, Mađari, Hrvati, Slovenci činili su polovinu gradskog stanovništva, te su direktno utjecali na kreiranje prilika kulturnog, a samim tim i muzičkog života. Strani muzičari bili su prvi prenositelji, a izvjesno vrijeme i jedini konzumenti novih muzičkih vrijednosti, koje je domicilno stanovništvo u prvim godinama okupacije nazivalo i glavnim promotorima ... tzv. "kuferaške" kulture – kulture donesene u koferima okupatora. Pa ipak, muzički tokovi pristigli s Austro-Ugarskom vremenom se nezaustavljivo počinju infiltrirati u sve pore društveno-kulturnog života neprimjetno se pretvarajući u općeprihvaćeno, dominantno kulturno opredjeljenje, čija je potvrda bila pojava prvih bosanskohercegovačkih umjetnika na muzičkoj sceni onog vremena.

dr. sc. Lana Paćuka diplomirala je (2006.) i magistrirala (2010.) muzikologiju na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Sarajevu. Godine 2014. obranila je doktorsku disertaciju pod nazivom Muzički život u Sarajevu u periodu Austro-Ugarske uprave pod mentorstvom prof. dr. Ivana Čavlovića. U akademskoj godini 2005./2006. vršila je dužnost demonstratora pri Odsjeku za muzikologiju Muzičke akademije u Sarajevu. Radni odnos zasnovala je februaru 2007. u svojstvu asistenta za Oblast muzikologija pri Odsjeku za muzikologiju i etnomuzikologiju te kao saradnica Instituta za muzikologiju Muzičke akademije u Sarajevu. U junu 2010. imenovana je za višeg asistenta, a od 2015. djeluje u svojstvu docenta za oblast Muzikologija pri Muzičkoj akademiji u Sarajevu. Godine 2014. imenovana je za glavnu i odgovornu urednicu Časopisa za muzičku kulturu Muzika, jedinog indeksiranog muzikološkog časopisa u BiH. Od 2016. obnaša dužnost prodekanice za koncertnu djelatnost Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu. Naučne radove izlagala je na simpozijima u organizaciji Muzikološkog društva FBiH, IMS-a (International Musicological Society) i ICTM-a (International Council for Traditional Music) u BiH, Hrvatskoj, Srbiji, Sloveniji, Austriji i Mađarskoj. Radove je objavljivala u svim značajnim publikacijama u zemlji i regiji, dok se na međunarodnom planu ističu čanci o eminentnim protagonistima muzičkog života BiH pisani za Grove Music Online (Oxford University Press USA). Član je RILM-ovog, kao i ICTM-ovog komiteta za Bosni i Hercegovinu.

Predavanje u organizaciji Hrvatskog muzikološkog društva i Odsjeka za muzikologiju Muzičke akademije u Zagrebu održat će se u utorak, 11. travnja 2017. u 18:30 u sobi 326 (III. kat)
  Prikaži više Prikaži manje

2 dolazaka
Podijeli događaj:    
Mjesto održavanja:

Slični događaji

© 2017 CDK d.o.o.