Naslovna  >  Centar kulture na Peščenici  >  Književno - izvedbena radionica Tijelo Riječi
 
Naslovna  >  Centar kultu...  >  Književno -...

Književno - izvedbena radionica Tijelo Riječi

10.04.2017.
10:00
-
13.04.2017.
15:00

Pozivamo vas na književno - izvedbenu radionicu
Tijelo riječi u KNAP-u, 10. - 13. travnja 2017. od 10 do 17 h

Ciklus Tijelo riječi u sklopu programa Centra kulture na Peščenici bavi se odnosom teksta i pokreta. Polaznici uz mentorstvo voditeljica sami, ili u manjim grupama, razvijaju književni tekst i kratke "koreografije"/etide. Kao inspiraciju koristimo poeziju različitih hrvatskih autora i autorica čije motive pretačemo u opipljive objekte koje koristimo kako bismo razvili vlastiti pokret i tekst. Također, uzimamo u obzir specifičnosti lokacije i konteksta koji postaju ravnopravni čimbenici i utječu na proces stvaranja.
Radionica se odvija u dvije etape: prvi dio radionice održat ćemo u Domu za starije i nemoćne - Peščenica gdje radimo s korisnicima (3. - 7. travnja), dok se drugi dio odvija na različitim kvartovskim lokacijama i u samom Centru kulture na Peščenici. U obje etape koristimo iste motive, ali ih razrađujemo na različite načine. Na kraju procesa, povezujemo polaznike i lokacije te stvaramo zajedničku prezentaciju, otvaramo diskusiju i nastavljamo kreativni proces.
Pozivamo sve zainteresirane da se prijave za Tijelo riječi u Centru kulture na Peščenici! Radionica ... je besplatna i otvorena za sve uzraste.

Svaki dan u Centru KNAP od 10 - 13 h, a u popodnevnim satima na različitim kvartovskim lokacijama:

- ponedjeljak, 10. 4, 14-17 h - tržnica na Peščenici
- utorak, 11. 4., 14 - 17 h - plato i tramvajska stanica na Vukovarskoj
- srijeda, 12. 4., 14 -17 h - pothodnik na okretištu Borongaj
- četvrtak, 13. 4, 11-14 h - završna rasprava s obje grupe

kontakt e mail: josipabubas@gmail.com
mob: 091 735 8695


Tijelo riječi 2015/2016

Ciklus radionica koje se bave odnosom teksta i pokreta nastao je suradnjom Neve Lukić (književnice i povjesničarke umjetnosti) i Josipe Bubaš (plesačice i povjesničarke umjetnosti).
Prva radionica pod nazivom Riječ - Tijelo - Prostor održana je u sklopu festivala Sedam dana stvaranja 2015. godine u Pazinu i istraživala je kako pokret i tekst nastaju iz danog konteksta - specifičnosti gradskog prostora (ulica, kafić, park, itd.) i fizičke i verbalne interakcije polaznika.
Slijedile su radionice koje su osim osnovnog koncepta proučavanja nastanka teksta i pokreta uključivale i likovnu dimenziju, a održane su u muzejskim prostorima povodom specifičnih izložbi. Radionica Tijelo riječi, od koje je čitav ciklus radionica i dobio naziv održana je u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu povodom izložbe Radovan Ivšić: Nepokorena šuma u studenom 2015. godine. Radionica je kao polazište koristila tekstove poznatog hrvatskog književnika nadrealizma i likovne radove njegove suradnice Toyen koji su bili predstavljeni na izložbi. Sljedeća, istoimena radionica održana je u Rijeci, u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti u sklopu izložbe Sedmo nebo - izbor iz zbirki MMSU-a u lipnju 2016. godine. Izložba je tematizirala motiv spirale i sve njezine implikacije te je i radionica koristila motiv kružnog gibanja i istraživala ga kroz medij pokreta i fantastične književnosti.

Neva Lukić: književnica, kustosica i likovna kritičarka. Objavila je četiri knjige (poezija /kratke priče), dobitnica je nagrade Zdravko Pucak za poeziju. Objavljuje likovne osvrte u art magazinu Kontura i članica je umjetničke inicijative See Lab u Den Haagu. www.nevalukic.com

Josipa Bubaš: izvedbena umjetnica i likovna kritičarka. Kao izvođačica sudjelovala je na brojnim projektima, redovno objavljuje likovne osvrte na HR3. Radi na EU projektu "Participativna umjetnost za nevidljive zajednice" i povremeno vodi likovni program u Galeriji Događanja. Trenutno je na doktoratu na Sveučilištu u Zadru.
  Prikaži više Prikaži manje

3 dolazaka
Podijeli događaj:    
Mjesto održavanja:

Slični događaji

© 2017 CDK d.o.o.