Naslovna  >  Tribina grada Zagreba, Kaptol 27 (nasuprot kazališta Komedija)  >  Je li zamisliv kraj kapitalizma?
 
Naslovna  >  Tribina grad...  >  Je li zamisl...

Je li zamisliv kraj kapitalizma?

02.12.2016.
18:00
 Tribina grada Zagreba, Kaptol 27 (nasuprot kazališta Komedija)

Pad berlinskog zida je označio i pad realsocijalizma 20. stoljeća, što je izazvalo veliki potres i promjene na ljevici, unatoč tome što je, unatoč određenim uspjesima (pogotovo na našim prostorima), realsocijalizam u realnosti bio daleko od onoga o čemu su toliki socijalisti sanjali i za što su se borili. Nakon toga, proglašen je kraj povijesti, a kapitalizam i liberalna demokracija vrhuncem i završetkom ljudske civilizacije.

Kapitalizam je praktički izbačen iz rječnika, dok je razmišljanje o postkapitalističkom društvu potisnuto na margine marginâ, nakon što je između 1917. i 1989. to ipak, unatoč svim manama i nedostacima realsocijalizama, bila u velikoj mjeri realnost.

Situacija se mijenja s dolaskom velike ekonomske krize 2007-8, kada se riječ "kapitalizam" počinje opet javljati, Marx pomalo ulazi u mainstream medije, te se stidljivo počinje govoriti i o tome da je drugačiji svijet ipak moguć. Unatoč tome, mnogima je još uvijek lakše zamisliti kraj svijeta nego kraj kapitalizma.

Može li se, dakle, uopće razmišljati o kraju kapitalizma i, ako može, kako takvo razmišljanje povezati s konkretnim borbama u sadašnjosti?

Sudjeluju: Stipe Ćurković, Danijela Dolenec, Marko Fuček, Katarina Peović Vuković, Hrvoje Štefan

Moderator: Mate Kapović

130 dolazaka
Podijeli događaj:    
Mjesto održavanja:

Slični događaji

© 2017 CDK d.o.o.