Naslovna  >  Klub Kocka  >  Izložba: Luka Jakić - Korizma 2017/ Flagellant
 
Naslovna  >  Klub Kocka  >  Izložba: Luk...

Izložba: Luka Jakić - Korizma 2017/ Flagellant

16.04.2017.
20:00
-
19.04.2017.
22:00

KORIZMA 2017/ FLAGELLANT
Luka Jakić

//////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

"Hoteći ugoditi svjetini, Pilat im pusti Barabu, a Isusa izbičeva i preda da se razapne." (Marko 15:15)

Kombinirajući olovku i tuš, u periodu od 40 dana Jakić stvara ciklus od 40 radova koji prikazuju motive bičevanja, kazne i pokajanja u liku modernih flagelanta.
Autor se izlaže četrdesetodnevnoj pokori kroz koju stvara radove, a nervoznim potezima i mračnim motivima promatraču stvara osjećaj nelagode i muke.

Riječ 'flagelacija' dolazi od latinske riječi flagellum, a označava bič.
Flagelacija je stoljećima rezervirana za zločince i devijantne ličnosti, u nekim sredinama je služila za inicijaciju, u dvadesetom stoljeću je zabranjena u zatvorima, a danas predstavlja tabu koji prihvaćaju seksualni fetišisti i vjerski fanatici. Srednjovjekovne flagelantske sekte i danas žive kroz praktikante samokažnjavanja u Španjolskoj, Italiji i Filipinima.
Neovisno o tome radi li se o kažnjavanju druge osobe ili sebe samoga, jačina kazne prilagođava se težini krivnje. Bičevanje u kršćanstvu asocira na Kristovu muku i žrtvu kojom je spasio ostale, pa čovjek vjeruje da ... se njegovi vlastiti grijesi i krivnja mogu poništiti dobrim djelima ili kaznom. Čak i danas se milijarde ljudi mole uz pratnju posta, klečanja ili fizičkog nasilja, u nadi da se njihove prljave duše ipak mogu osloboditi te da će ih patnja učiniti boljim ljudima i odvesti do spasenja.


AUTOR

Rođen u Splitu 1990. godine, Luka Jakić svoje vještine slikanja i crtanja unapređuje kroz godine provedene u Školi likovnih umjetnosti u Splitu. Studira na diplomskom studiju riječke Akademije primijenjenih umjetnosti.

////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Otvorenje: 16.04.2017. u 20h
Radno vrijeme galerije: radnim danom 20-22h

Kustos izložbe: Katarina Duplančić
  Prikaži više Prikaži manje

39 dolazaka
Podijeli događaj:    
Mjesto održavanja:

Slični događaji

© 2017 CDK d.o.o.