Naslovna  >  Galerija ZILIK, Radićeva 13, Karlovac  >  Gordana Bakić - Pogled kutija
 
Naslovna  >  Galerija ZIL...  >  Gordana Baki...

Gordana Bakić - Pogled kutija

10.11.2016.
19:00
-
24.11.2016.
19:00

POGLED KUTIJA

Crtački procesi koje istražujem ne oblikuju i ne ostvaruju krajnji trenutak „pričanja“, već se isprepliću u multipliciranju manjih, ali skupnih zapažanja, crte svakodnevice. Pokretanje olovke ili praćenje linije tušem, postaje ponekad fascinacija i želja za neprekinutosti tog iskustva. Ostajem u gledanju, sjedim ili samo promatram ono što je nastalo u crtežu prije nekoliko minuta… sati. Nakratko, pogled se transformira u želju za pričom, pa su tako nastali i nizovi, uvjetno rečeno, dnevnički zapisi koji se ne fokusiraju na svakodnevni redoslijed događanja, nego na strukturu crteža i kratkih introspekcija. Svakodnevno nije redoslijed niti događaj, to je pogled u svojevrsnom prijevodu i progovorena ideja. Ne mogu u potpunosti objasniti svoje crteže u kontekstu svjesnog i jasnog govora, ali korištenjem kombinacija riječi i promatranja postigla sam bar djelomično ostvarenje želje za otvaranjem već dugo potisnutog razumijevanja osobnog crtačkog.
Pokret je sve što stvara i obnavlja. U tom smislu novim crtežima obnavljam već prije započete i postavljene komponente, zaustavljam procese na nekoliko dana da bih ponovno „oživjela“ forme koje polako nastaju. Minimalni pokreti, titraji ... i točke sudjeluju u nikad završenom ciklusu. Ponavljanje postupaka crtanja i primjena međusobno sličnih početnih kretanja, čak nabrajanje, vodiči su za buduće osamostaljenje pojedinih crteža.

Posljednjih nekoliko godina usmjerila sam crtačke procese na manje formate papira i fragmentiranje cjeline. Pokušaji da se velika cjelina postavi kao početno, iskonsko polje pokazala se kao unaprijed postavljeni cilj i zapreka istraživanju, neutraliziranje svake pokrenutosti. Skupnost varijanti i nepreglednost, neuhvatljivost postali su snažne smjernice detektiranja karaktera linije i postojanja samog crteža.


Gordana Bakić
  Prikaži više Prikaži manje

4 dolazaka
Podijeli događaj:    
Mjesto održavanja:

Slični događaji

© 2017 CDK d.o.o.