Naslovna  >  Kinoklub Zagreb  >  Ciklus filmova o Orfeju i Euridici: filmske metamorfoze mita
 
Naslovna  >  Kinoklub Zag...  >  Ciklus filmo...

Ciklus filmova o Orfeju i Euridici: filmske metamorfoze mita

10.11.2016.
21:00
-
24.11.2016.
21:00

Novu sezonu projekcija otvaramo 'Ciklusom filmova o Orfeju i Euridici: Filmske metamorfoze mita' koji je osmislila i moderirat će nova koordinatorica projekcija, Valentina Sertić.

Mit o glazbeniku koji kroti zvijeri svojom pjesmom i njegovoj vječnoj inspiraciji, lijepoj nimfi Euridici prvotno je bio priča sa sretnim krajem. No, prema ljudskom običaju, sve što je lijepo kratko traje. Tako je Euridika morala umrijeti da bi mit bio vječan. Od Vergilija i Ovidija do Anaïs Mitchell i Nicka Cavea mit je doživio mnoge preobrazbe, a u ovom ciklusu predstavljamo najbolje od filmskih metamorfoza.

Nudimo vam četiri drame. Prva je Cocteauov 'Orfej', plod dugogodišnje opsesije autora Bardom iz Trakije. Scena iz ovoga filma svoj je drugi život pronašla na naslovnici singla 'This Charming Man' grupe The Smiths. 'Crni Orfej' romanticizirani je prikaz brazilske favele. Danas je poznat kao film koji je inaugurirao bossa novu, ali i kao najdraži film Obamine majke. 'Euridika BA 2O37' nadahnuta 'Odvratnošću' Romana Polanskog, umjesto ljubavne priče prikazuje svije(s)t neslobodnog čovjeka. Tako najtužnija ljubavna priča postaje priča o čovjeku i diktatorskom režimu. Posljednja drama je ujedno i predzadnji ... film velikog Resnaisa i u maniri pastiša donosi nam sretan kraj ciklusa.

U studenom gledamo:

03. 11. – 'Orfej' (1950.), r. Jean Cocteau

10. 11. – 'Crni Orfej' (1959.), r. Marcel Camus

17. 11. – 'Euridika BA 2037' (1975.), r. Nikos Nikolaidis

24. 11. – 'Niste još ništa vidjeli' (2012.), r. Alain Resnais

Projekcije počinju u 21 sat, a ulaz je slobodan.
  Prikaži više Prikaži manje

4 dolazaka
Podijeli događaj:    
Mjesto održavanja:

Slični događaji

© 2017 CDK d.o.o.